Smakfullt måltid til julen og den store kvelden. Bård sin pinnekjøtt oppskrift setter hele bordet i mat-koma.
Pinnekjøtt med kålrotstappe
Dette trenger du:
4kg pinnekjøtt- røkt/urøkt
2kg mandelpoteter
3stk gulrot (skrelt og kuttet i grove biter)
1stk sellerirot (skrelt og kuttet i grove biter)
3stk laubærblader
1neve fersk rosmarin
ca. 5 dl Røds Frukt eplemost
ca. 5 dl alkoholfritt øl- gjerne bayer eller stout
Fremgangsmåte:
Vann ut pinnekjøttet i ca 24 timer. Vi anbefaler å bytte ut vannet 1 gang.
Legg potet med skall i en stor kjele sammen med rotgrønnsaker, laubærblad, rosmarin.
Legg pinnekjøttet i samme kjele over rotgrønnsakene. Legg kjøttet stabelvis for å få litt luft mellom.
Hell på Røds Frukt eplemost og øl.
Sett lokk på og kok opp.
Etter det har kokt opp skrur du ned varmen til det kun putrer i kjelen.
La kjøttet dame i ca 3,5-4 timer. Da skal kjøttet løsne lett fra benet. Det kan være at du trenger å etterfylle med væske i kjelen. Fyll på med Røds Frukt eplemost og øl.
Ta pinnekjøttet ut av kjelen og legg over på stekebrett med bakepapir på. Ikke hell ut vesken etter damping, dette skal brukes til saus.
Stek deretter i ovnen på ca. 250grader i 5 minutter, helt til fettet begynner å boble.
Nå er det på tide å lage sausen.
Sil av vesken etter kjøttet og ha dette i en mindre kjele. Potetene i bunn av kjelen kan spares på og serves sammen med pinnekjøttet - disse er fulle av smak.
Kok opp vesken igjen og ha i 1 spiseskje med grov sennep og 1 dl Røds Frukt eplemost.
Bland inn litt utvannet maizena-jevning til den tykner litt.
Kok opp sausen og ha deretter i 1 spiseskje smør - helst usaltet. Dersom sausen er for salt kan du bruke syre i form av sitronsaft for å balansere den.
Se videoer for fremgangsmåte <her>